در بازار سرمایه به صورت روزانه معاملاتی بین سرمایهگذاران انجام میشود و این معاملات، حجم را شکل میدهد.
افزایش حجم معاملات در جهت مثبت، میتواند انتظار برای حرکت صعودی سهم در روزهای آینده باشد و حرکت نزولی نشان دهنده افت در سهم می باشد که با اطلاع از این موضوع می توان سریعتر نسبت به فروش آن اقدام کرد.
منظور از حجم معاملات در بورس چیست؟
حجم معاملات در بورس یکی از مهمترین موضوعات تحلیل تکنیکال می باشد.در واقع حجم معاملات در بورس یک ابزار ساده ای برای تشخیص این حرکات بزرگ در بازار سهام است.
به تعداد معاملات خرید و فروشی که در یک بازه زمانی بر روی یک سهم انجام می گیرد، حجم معاملات آن سهم و به تعداد معاملات خرید و فروش کل سهام موجود در بازار در یک بازه زمانی، حجم معاملات بازار گفته می شود که بازه زمانی را می توان روزانه، هفتگی و یا ماهانه در نظر گرفت.
از حجم معاملات می توانیم برای بررسی تمام بخش های بازار مانند شاخص بورس، شاخص صنعت و یا سهم خاص استفاده کرد.
به بیانی دیگر حجم معاملات تاییدی بر حرکات قیمت و سیگنال معکوس شدن قیمت می باشد.
حجم معاملاتی یک ابزار دقیق برای ورود و خروج از معامله نمی باشد اما می توان با کمک گرفتن از اندیکاتورها سیگنال های ورود و خروج را از طریق بررسی عملکرد قیمت (Price action)، حجم معاملات و شاخص حجمی ایجاد کرد.
افزایش حجم معاملات در محدودههای حمایت و مقاومت تکنیکالی، بسیار اهمیت دارد از نظر تکنیکالی با رسیدن قیمت به حمایتهای معتبر در سهم، انتظار افزایش تقاضا و حجم معاملات را داریم و در مقاومتها هم شاهد افزایش حجم فروش و عرضههای فراوان هستیم.
بررسی حجم معاملات سهم
حجم معاملات هر سهم را به صورت روزانه میتوانید در صفحه سایت مدیریت فناوری بورس تهران به آدرس tsetmc.com مشاهده کنید.
شاخص های حجم معاملات در بورس
1) شاخص حجم معاملات On-Balance Volume
OBV یا On-Balance Volume یکی از ساده ترین شاخص های حجم معاملات در بورس است.
در شاخص OBV، حجم معاملات وقتی بازار در قیمت های بالاتر بسته می شود افزایش می یابد و هنگامی که بازار در قیمت های پایین تر بسته می شود، از میزان حجم معاملات کم می شود.
از این شاخص به عنوان واگرایی نیزاستفاده می کنند، وقتی قیمت ها افزایش می یابد و حجم معاملات با سرعت کمتری زیاد می شود یا در حال کاهش است.
2) شاخص Chaikin Money Flow
افزایش قیمت ها باید همراه با افزایش حجم معاملات در بورس باشد. وقتی قیمت در سطح بالایی از خط رنج بسته می شود و حجم در حال افزایش است، بازار صعودی است. زمانی که قیمت در سطح پایین تر از رنج قرار دارد، حجم معاملات هم منفی خواهد شد.
نکات ویژه حجم معاملات در بورس
- با کاهش حجم معاملات صعودی بودن قیمت ها، سیگنال نزولی صادر می شود.
- با کاهش حجم معاملات و نزولی بودن قیمت ها، سیگنال صعودی صادر می شود.
- کاهش یافتن حجم معاملات در خط روند صعودی نشان دهنده سیگنال معکوس شدن فوری روند است.
- افزایش قیمت ها و کاهش حجم معاملاتی نشان دهنده یک هشدار برای معکوس شدن احتمالی خط روند است.
- حجم معاملات باید رو به رشد، بالا باشد. بایستی با زیاد شدن خریداران، قیمت ها هم به سمت بالا حرکت کنند.
- قیمت سهم ها با تعداد خریداران نسبت مستقیم دارند یعنی با زیاد شدن خریداران، قیمت سهم ها افزایش می باید.
- شکست (بریک اوت اولیه) از محدوده رنج (پترن های چارت) همراه با افزایش حجم معاملات در بورس نشان دهنده یک حرکت قدرتمند می باشد.
- حجم معاملات نقش مهمی در تایید پترن های چارت چون مثلث ها (triangles)، سر و شانه (head and shoulders)، پرچم ها (flags) و ... دارد.
نظرات (0)