امواج الیوت چیست؟

امواج الیوت جهت توصیف و تحلیل نوسانات قیمت در بازارهای مالی مانند بورس، کاربرد دارد.
قاعده کلی امواج الیوت 3هدف اصلی دارد:
1) پیشگویی مسیر بازار
2) مشخص کردن نقاط بازگشت
3) تهیه کردن راهنما برای ورود و خروج از موقعیتهای معاملات
در حالت کلی امواج الیوت به 2 دسته کلی تقسیم میشوند: امواج جنبشی و امواج اصلاحی. امواج جنبشی هم راستا با روند هستند مانند یک موج پنج تایی صعودی و امواج اصلاحی در خلاف جهت روند هستند که آنها نیز از سه موج تشکیل میگردند.
تاریخچه امواج الیوت
رالف نلسون الیوت (Ralph Nelson Elliott) در دهه 1930 نظریه امواج الیوت را توسعه داد. الیوت معتقد بود بازار بورس که تصور میشد رفتاری تصادفی و آشوبناک دارد، در حقیقت از الگوهایی تکراری تبعیت میکند.
نظریه امواج الیوت در حقیقت برای توصیف حرکات قیمت در بازارهای مالی ارائه شده است. بدین صورت که در حرکات قیمت سهام و در رفتار معاملهگران میتوان امواج را مشخص کرد.
سرمایهگذاران در تلاش برای سودآوری از روند بازار به نوعی «سوار بر موج» هستند.
الیوت 75 سالگی مطالعات خود را روی نمودارهای شاخص سالانه، ماهانه، هفتگی و روزانه موجود و نمودارهای ساعتی و نیمساعتی که خودش ساخته بود، آغاز کرد.
الیوت ویو اینترنشنال (Elliott Wave International) بزرگترین شرکت مستقل تجزیه و تحلیل مالی و پیشبینی بازار در جهان است که تجزیه و تحلیل و پیشبینی بازار در آن، بر اساس مدل الیوت انجام میشود.
همچنین الیوت متوجه این نکته بود که این الگوها هیچ قطعیت کاملی در مورد حرکت قیمت های آینده ندارند، بلکه تنها به تحلیل بازار آینده کمک میکنند.
امواج الیوت
طبق این نظریه، یک موج انگیزشی (Motive Wave) که در جهت روند بزرگ تر حرکت میکند، همیشه در الگوی خود پنج موج دارد.
موج اصلاحی (Corrective Wave) که در خلاف جهت روند اصلی است در الگوی خود سه موج دارد. همچنین، الگوها خود را در مقیاس های همیشه کوچک تری به نام اینفینیتوم (Infinitum) تکرار میکنند.
روندهای انگیزشی جهت اصلی قیمت ها را نشان میدهند، در حالی که اصلاحات در خلاف جهت روند اصلی حرکت میکند. شکل زیر از 8 موج تشکیل شده است (5 موج بالا و 3 موج پایین):

موجهای 1، 2، 3، 4، و 5 یک موج ایمپالس و موجهای A، B، و C یک موج اصلاحی را تشکیل می دهند.
یک ایمپالس پنج موجی موج 1 و یک اصلاح سه موجی موج 2 را در مقیاس بزرگتر بعدی نشان میدهند.
موج اصلاحی اغلب از سه حرکت مجزای قیمت تشکیل شده است: دو حرکت در مسیر اصلاحیه اصلی (A و C) و یک حرکت خلاف جهت آن (B). موجهای 2 و 4 موجود در تصویر بالا موجهای اصلاحی هستند.
قوانین امواج الیوت
الگوی پنج موج شکل اصلی روند بازار است، از این رو تمام الگوهای دیگر را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. قوانین خاصی وجود دارد که حاکم بر الگوی پنج موج است.
قانون 1: موج 2 نمیتواند بیش از 100% موج 1 تغییر کند. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است موج 2 موج اصلاحی قابل انتظار نباشد و در واقع میتواند در جهت یک موج انگیزشی با درجه بزرگ تر قرار گیرد.

قانون 2: موج 3، که اغلب نمایانگر قوی ترین قسمت چرخه است، نمیتواند از موج 1 و موج 5 کوتاه تر باشد.

قانون 3: موج 4 نمیتواند از سقف موج ۱ عبور کند. اگر این اتفاق بیفتد، آخرین حرکت بازار باید بخشی از یک موج انگیزشی بزرگ تر باشد که میتواند به بالاتر یا پایین تر پیشرفت کند.

نکات تکمیلی در مورد قوانین امواج الیوت
- اصلاح موج نمی تواند بیش از 88% باشد.
- سقف موج 3 باید بالاتر از سقف موج 1 باشد.
- نقطه اتمام موج c باید پایین تر از نقطه اتمام موج a باشد.
- اصلاح موج به هیچ عنوان تمامی موج های قبلی را شامل نمی شود.
- موج 3 در هیچ وقت نباید کوچکترین موج در بین 5 موج اول شود.
- زمانی که موج قبلی و یا بعدی موج 1 از 5 ریزموج تشکیل شده باشد، موج اول 3 تایی می شود.
- موج 4 با قلمرو قیمت موج 1 همپوشانی نخواهد داشت. به جز در برخی از مواقع نادر که تشکیل مثلث مورب می دهد.
درجه امواج الیوت
طبق نظریه امواج الیوت،میتوان آنها را به 9 درجه و از بزرگ ترین به کوچک ترین، به صورت زیر دسته بندی کرد:
- اَبَرچرخه بزرگ (Grand Supercycle)
- ابرچرخه (Supercycle)
- چرخه (Cycle)
- اصلی یا اولیه (Primary)
- متوسط (Intermediate)
- ریز (Minor)
- بسیار ریز (Minuette)
- کوچک تر از بسیار ریز (Sub-Minuette)
برای استفاده از این نظریه در معاملات، یک معاملهگر میتواند یک موج انگیزشی با روند صعودی را مشخص کند، در ابتدای روند سهم مورد نظر را بخرد و در موقعیت مناسب، بعد از تکمیل الگوی پنج موج آن را بفروشد.
سطوح امواج الیوت
برای دسته بندی و بیان مختصات نقاط مختلف از مقیاسی استفاده می شود که به ترتیب سطوح به شرح زیر است:
- سوپر سیکل بزرگ
- سوپر سیکل
- سیکل
- اصلی
- متوسط
- مینور
- خرد
- ذره
- ریز ذره
انواع امواج اصلاحی
این امواج در خلاف جهت روند هستند که آنها نیز از سه موج تشکیل میگردند. این دسته از امواج خود به 4 دسته تقسیم میشوند.
اصلاحی مرکب (double sideway)
سه تایی دو گانه یا سه گانه نامی است که برای این الگو در نظر گرفته شده است.
گمان کنید خود الگوهای اصلاحی میتوانند از ترکیب سادهای مثل زیگزاگ، پهنه و مثلث تشکیل شوند که به آنها سه تایی دو گانه یا سه گانه گویند که در این الگوها، هر الگوی ساده اصلاحی با حروف Z، Y و w نشان داده میشود و هر موج واکنشی نیز با x به نمایش درمیآید.
اصلاحی مثلث (triangle)
این الگو دارای 5 موج است که هرکدام از 3 موج فرعی تشکیل شده اند و معمولا با ریتم (3-3-3-3-3) ظاهر میگردند و با حروف a, b, c, d, e نامگذاری می شوند.
امواج ۵ گانه این الگو عموما اورلپ هستند یعنی به حریم هم دیگر وارد می شوند. مثلثها در حالت کلی به 2 نوع همگرا و واگرا تقسیم میشوند که مثلثهای همگرا دارای 3 دسته متقارن، کاهشی و افزایشی هستند.
درواقع مثلثهای متقارن به شکل افقی و مثلثهای کاهشی و افزایشی به شکل مورب ظاهر میشوند که چارتی است برای تفکیک بهتر این دو از واژه مثلث و کنج استفاده می کند.
پهنه (flat)
این الگو ازنظر زمانی کمی عریضتر از الگوهای دیگر بوده و معمولا به شکل 5-3-3 ظاهر میشوند و اصطلاحات کمی را اعمال می نماید.
زیگزاگ
تنها الگو سه موجی کاهشی ساده در یک بازار افزایشی، الگو زیگزاگ است و با A-B-C نمایش داده می شود که در ساختار این الگو 5-3-5، به ترتیب شاهد 5 موج فرعی، 3 موج فرعی و 5 موج فرعی می باشیم.
در این مقاله با یکی از ابزارهای تحلیل تکنیکال، یعنی امواج الیوت آشنا شدیم.
نظریه امواج الیوت یک تفکر معاملاتی قدرتمند برای سرمایه گذاران است که نشان می دهد چه زمانی بهترین زمان برای ورود به بازار می باشد تا بتوانند سود بیشتری را کسب نمایند.