نسبت P/E چیست؟

نسبت P/E در بازار بورس استفاده زیادی دارد و به منظور ارزش گذاری سهام کاربرد دارد. غالبا سرمایه گذاران این نسبت را به نادرست در تصمیمات خود بکار می برند.
مفهوم نسبت P/E
P/E کوتاه شدهی نسبت price) P) یا قیمت سهم به Earning Per Share) EPS) یا سود هرسهم است.
مطالعه بیشتر:
برای کسب آگاهی بیشتر در خصوص “سود هرسهم (EPS)” روی لینک مشخص شده کلیک کنید تا به مطلب منتخب، هدایت شوید.
این نسبت در بازار بورس استفاده زیادی دارد و به منظور ارزش گذاری سهام کاربرد دارد.
اگر این نسبت در شرکت A از همین نسبت در شرکت B بیشتر باشد، گویای این است که بازار درمورد درامد سهام شرکت A در آینده خوش بین است.

به بیانی دیگر P/E گویای این است که سرمایه گذاران چند ریال حاضرند به ازای هر ریال سود یک شرکت پرداخت نمایند به همین منظور به آن ضریب سهام نیز گفته می شود.

انواع نسبت P/E
P/E دنباله دار:
ساده ترین شکل P/E است که درابتدا مقاله به آن اشاره شد. نحوه محاسبه آن به شکل زیر است :
P/E = قیمت روز سهم / سود (eps)
P/E برآوردی یا تحلیلی:
به این نوع از P/E ، تحلیلی یا پیشتاز نیز می گویند. این نسبت با استفاده از روش های خاص و با در نظر گرفتن عواملی ازجمله:
نرخ رشد سود شرکت، نرخ بهره بانکی، تورم و …. محاسبه می شود. این نسبت همانی است که در ارزش گذاری مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربردهای نسبت P/E
آموختیم P/E یک سهم به ما میگوید که سرمایه گذاران چند ریال حاضرند به ازای هر ریال سود یک شرکت پرداخت نمایند. به همین جهت به آن ضریب سهام نیز میگویند.

رشد سود
قیمت سهام بازتاب انتظارات سرمایهگذاران از ارزش و رشد آینده شرکت است اما اندازهی سود EPS معمولا مبتنی بر سودهای EPS های گذشته است.
اگر شرکتی انتظار رشد دارد بنابراین انتظار داریم که سودش نیز رشد نماید. در نتیجه P/E آن بهتراست که نشان دهنده خوشبینی بازار از آیندهی رشد یک شرکت است.
اگر P/E شرکتی بالاتر از میانگین بازار یا صنعت باشد بدین معنی است که بازار در ماهها یا سالهای آینده انتظارات بزرگی از سهم این شرکت دارد.
گرانی یا ارزانی
P/E در مقایسه با قیمت بازار شاخص بهتری برای ارزشگذاری سهم است شما نمیتوانید P/E های دو شرکت کاملا متفاوت را برای ارزشگذاری بهتر آنها مقایسه کنید. برای تعیین بالا یا پایین بودن P/E توجه به دو عامل اصلی زیر بسیار مهم است:
1) نرخ رشد شرکت
2) صنعت